În perioada de la sfârsitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de al XX-lea începe concesiunea masiva a terenurilor petrolifere din zonă, de către societatea “Astra Română”, care a fost înfiinţată de teribilul rechin al finanţelor de la începutul secolul XIX – Henry Deterding. Profitând de faptul ca nu se ştia de existenţa ţiţeiului pe unele locuri, societatea a cumparat o sumedenie de parcele de la ţărani, pe preţuri minime, devenind stăpâna pe regiunea Prahova.

 

Societatea Astra-Română a format un club sportiv sub denumirea “Clubul Sportiv Astra-Română”, compus din funcţionari englezi, americani şi olandezi din sus zisa societate – dupa cum anunţa săptămânalul “Ecoul Sportiv”, aparut la data de 18 septembrie 1921.

 

În vara anului 1934, s-a organizat, pentru prima dată, Cupa societăţilor “Astra” la fotbal, având ca scop “strângerea rândurilor sportivilor acestor societăţi petrolifere”. Singura echipa a acestor rafinării, care a fost afiliată la “Liga de Sud” si a participat la întrecerea districtuală din ultimul sezon, a fost Astra Româna din Câmpina. Pentru întrecerea din cadrul “Cupei”, organizată la Moreni, s-a anunţat şi prezenţa directorului societăţii “Astra Româna”, Van Der Meer, şi pentru ca participarea să fie cât mai numeroasă, s-au organizat în scurt timp, pe lânga schela Astra Română, câteva grupări. Astfel, au apărut “peste noapte”: Astra Română – schela Moreni, Astra Română – schela Boldeşti şi Astra Română – schela Unirea Hârsa. În mai 1937, s-a organizat Cupa societăţilor “Astra” din întreaga ţară. Dupa desfăşurarea competiţiei s-a hotărât, la nivel de conducere a societăţii, ca din aceste trei formaţii care purtau numele de Astra, din Prahova, să se alcătuiască una singură, care să fie înscrisă la întrecerile districtuale. Astfel, cele trei au fuzionat la data de 29 mai 1937 , formând Astra Română Ploieşti. La scurt timp, o altă decizie “venită de sus” a fost mutarea echipei lângă sediul Societăţii, la Câmpina. Aceasta a evoluat în ”District” sub numele de Colombia. În luna mai, a anului 1945, Astra Română Ploieşti s-a reînfiinţat, avînd vechiul teren “Columbia” (acelaşi de azi), iar din lotul de jucători au făcut parte printre alţii: Cristu – Jugaru, Barascu, Bonatiu, Zellingher, Busac, Lazar II, Georgescu si Iliescu.

 

În mai 1945, a susţinut două jocuri de baraj, tur – retur, pentru promovare în «Cupa Victoriei», numele principalului campionat al districtului Ploieşti. La 9 şi 12 mai 1945, a întrecut Concordia Gura Ocniţei cu 3-1 (au marcat: Ionescu de două ori şi A. Dragomirescu – din penalty) şi 4-1 (au marcat: Lazar I de 3 ori şi Boghici). În cele două jocuri disputate s-a folosit următoarea formaţie: Cristu – Gh. Dragomirescu, Bonatiu, A. Dragomirescu, Ciugaru, Chitulescu, Lazar I, Ionescu, Latzar II, Barascu şi Boghici. După o perioadă de pauză de 2 ani, în vara lui 1959, este reînfiinţată sub numele de Rafinorul I Ploieşti, avându-i ca antrenor pe Nicolae Topsa, iar din lotul de jucători au făcut parte: Gheorghe Voinea, Marin Constantin – Romeo Dumitru, Vasile Filip, Nicolae Coca, Gheorghe Stănescu, Gheorghe Cristache, Constantin Opriș, Sandu Ștefan, Gheorghe Teaca, Vlad Ilie, Gheorghe Nicolae, Viorel Marin, Dumitru Raduta.

 

În vara lui 1962, după câştigarea Campionatului Orăşenesc – Ploieşti, sub numele de Rafinorul Ploieşti, are loc o nouă tentativă de a promova în principalul campionat de fotbal al regiunii Ploieşti. În cele patru jocuri de baraj pentru promovare, antrenorul Nicolae Topsa a folosit următorul lot de jucători: Marin Constantin, Gheorghe Voinea – Dumitru Roma (cpt), Gheorghe Stănescu, Marin Viorel, Nicolae Coca, Vasile Filip, Constantin Stelian, Stelian Popa, Constantin Opriș, Ștefan Sandu, Gheorghe Teaca, Ștefan Stănescu, Dumitru Raduța, Constantin Manu.

 

După 25 de ani de activitate în campionatul municipal Ploieşti, în vara lui 1987 Rafinorul a caştigat competiţia, avându-l ca antrenor pe Nicolae Scarlat. A trecut şi de baraj, cu Victor Angelescu la conducerea tehnică, pentru ca apoi echipa să fie preluată de antrenorul Gheorghe Mănescu, cel ce avea să o ducă mai sus în ierarhii. Din lotul care a făcut ”pasul” în campionatul judeţean au făcut parte, printre alţii, M.Gheorghe –Voinea, V.Ene, Avram, M.Dumitrescu, Şerban, Cioc, Moldoveanu, Gusa, Bordea, Muşat, V.Dumitrescu, Dumitru Anghel, Keller, dar şi Valentin Sinescu, cel ce a fost numit, în martie 2010, secretar general al FC Astra, împlinindu-și marea pasiune pentru fotbal şi în postura de antrenor.

 

În 1990, echipa devine Astra, promovând doi ani mai târziu în Divizia C, avându-i ca antrenori pe Gheorghe Manescu şi Mihai Dragomir. Din lot au făcut parte Eugen Iacob, Marius Mihai Zencenco (portari), Vasile Nicolae, Veronel Rotaru, Octavian Costache, Mihai Radu, Adrian Dodita, Marian Manolache, Valentin Sinescu, Cristian Nica, Iosif Stan, Iulian Savu, Mihai Ionita, Florin Dan, Bebe Ioniță, Nicolae Ioniță, Romeo Ivan, Marian Nicolae, Cristian Zamfir, Eugen Ichim.

 

În Divizia C, gruparea ploieșteană s-a clasat succesiv pe locurile 6, 12, 3 şi 14. Cum echipa care a promovat de drept, Danubiana Bucureşti, nu dispunea de susţinere financiară , în vara anului 1996 între ce două s-a creat o uniune, din care a rezultat A.S. Ploieşti Danubiana , divizionară B , locul Astrei din “C” fiind luat de Victoria Floreşti. De la această formație s-a transferat atunci, în ’96, jucătorul care avea să devină căpitanul și fotbalistul-emblemă al Astrei, Gheorghe Rohat, care avea să pună ghetele în cui abia la începutul lui 2011, trecând din teren în staff-ul FC Astra. Alături de acesta evoluau în acea perioadă Iacob, C.Mulțescu, I.Constantinescu, Pufu, Dunăreanu, Dumitrache, Fulga, Cumpănașu, M.Cristescu, L.Constantinescu, Petroiesc, Scăiețeanu, Ganadt, V. Voinea, P.Stoica, D.Dăscălescu , Păsărică, Neferoiu, Ciorea, Savu, Leo Tănase, F. Dumitru, Nicorescu, M.Dăscălescu, Movilă, Marinescu, Constantin, Cumpănașu, Caraman, Beraru. Antrenori : Gabi Stan și Valentin Sinescu. În vara anului 1997, clubul avea următoarea structură organizatorică: Marian Manea – preşedintele Consiliului de administraţie, Ion Nicu – preşedintele AS; Vasile Aurelian – secretarul AS; Dan Dorobet – preşedintele secţiei de fotbal

 

După doar un sezon, se revine la denumirea tradiţională de Astra, care promovează în prima divizie, cu antrenorul Gabriel Stan. Preşedinte al C.A.: Ioan Niculae, preşedintele clubului Marian Manea. A fost pentru prima oară când Ploieştiul avea două echipe în Divizia A.